ggg ggg

Święto Miodu i Chleba (17.08.2012)

Swoje wyroby na rynku w Kamieńczyku promowali pszczelarze i piekarze z naszego regionu. Można było kosztować i kupować.  12 sierpnia 2012 r. po raz pierwszy odbyło się wyjątkowe wydarzenie – Festiwal Miodu i Chleba.

Impreza została zorganizowana i połączona z odpustem w parafii Kamieńczyk.   Uroczystego otwarcia święta i powitania gości dokonali burmistrz Wyszkowa Grzegorz Nowosielski, który objął patronatem imprezą, ks. proboszcz Kazimierz Sztajerwald z Parafii Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Kamieńczyku, Kazimierz Turek radny Rady Miejskiej w Wyszkowie oraz sołtys Kamieńczyka Marek Curuła.
Przygotowano bardzo bogaty program, dzięki któremu impreza spotkała się z wielkim zainteresowaniem mieszkańców okolic oraz przyjezdnych działkowiczów. Przybyli goście mieli niepowtarzalną okazję posmakować pieczywa z lokalnych piekarni m.in. PSS Społem Wyszków oraz z Cukierni Piekarni J. Romanowski z Goworowa. Ponieważ dobry, tradycyjny chleb powinien iść w parze ze smacznym jedzeniem, w ramach festiwalu (i zgodnie z drugą częścią jego nazwy) wzięli udział producenci wysokiej jakości artykułów pszczelarskich z Powiatowego Związku Pszczelarskiego Koło z Wyszkowa. Amatorzy miodu i chleba z pewnością nie wrócili z festiwalu z pustymi rękami. Na każdym straganie handlowym było w czym wybierać. Nie brakowało chętnych do spróbowania pajdy chleba ze smalcem i ogórkiem lub na słodko z miodem. 

Atrakcyjnie wyeksponowane złociste miody różnych typów, pachnące i świeże pieczywo zachęcały do ich degustacji i zakupów.  Podczas jarmarku można było obejrzeć lub kupić wyjątkowe i unikatowe rękodzieła lokalnych artystów. Kolorowa i oryginalna biżuteria, ręcznie malowane szkatułki i inne bibeloty, to tylko niektóre z rzeczy prezentowanych na festiwalu.  Ponadto na stoiskach lokalnych usług turystycznych można było dowiedzieć się o licznych walorach naszego regionu. Lokalna Grupa Działania „Równiny wołomińskiej” prężnie działająca na obszarze 12 gmin powiatów: wołomińskiego, wyszkowskiego i częściowo węgrowskiego przygotowała mapę drogowo-turystyczną, która niewątpliwie okaże się bardzo pomocna przy odkrywaniu piękna naszych okolic. 
Przygotowano wystawy tematycznie związane z festiwalem „Od ziarenka do bochenka Naszych Ojców i Dziadków” oraz „Dawne i współczesne ule”. Duże zainteresowanie wzbudziła możliwość młócenia zboża tradycyjnym cepem, czego spróbował sam ksiądz proboszcz.


Wyjątkowo, w dniu festiwalu, w Muzeum Etnograficzno – Historycznym pana Henryka Słowikowskiego był dzień otwarty. Goście mieli niepowtarzalną okazję wzięcia udziału w lekcji historii połączonej z prezentacją ekspozycji atrybutów osady flisackiej, archaicznych narzędzi drewnianych, czy bardzo starych narzędzi gospodarstwa domowego. 

   Na scenie w Kamieńczyku ze specjalnie przygotowanymi repertuarami prezentowały się lokalne zespoły: Zespół Śpiewaczy Wrzos, Zespół „Wyszkowiacy”, Zespół „Nadbużanie” oraz Zespół Pieśni i Tańca „Oberek”. O dobry humor uczestników zadbał Eko – Kabaret – Urle. Oprócz występów artystycznych na scenie pojawili się wystawcy przybliżający tajniki produkcji swoich wyrobów. Jedną z prezentacji było „wirowanie miodu”, bardzo istotny element tradycyjnego miodobrania. Jerzy Sadkowski reprezentujący Bractwo Kamienieckie zaprosiło na konkurs wiedzy o historii Kamieńczyka. Ważnym i oczekiwanym punktem programu były liczne konkursy o smacznych nazwach organizowane przez wystawców. Chętnie brano udział w konkurencjach tj. „miodowa” „szynkowa” czy „chlebowa”. Uczestników do aktywnego uczestnictwa zachęcały atrakcyjne nagrody. Do wygrania były tradycyjne wędzone szynki, naturalne miody czy nawet rower górski. Najchętniej oglądanym konkursem były skoki par w workach. Walka wyglądała na zaciętą, gdyż nagrodą były pobyt w gospodarstwie agroturystycznym Justyny i Grzegorza Kaflik w Brańszczyku, a także talon do restauracji Gościniec pod Jesionem pani Danuty Szatkowskiej.  
   Podczas festiwalowych uroczystości nie zapomniano o dzieciach, tym bardziej, że pogoda bardzo dopisała. Zainteresowaniem cieszył się kącik czytania zorganizowany przez Towarzystwo Wiedzy Powszechnej Oddział Regionalny w Wyszkowie oraz kolorowy plac zabaw, gdzie na najmłodszych czekały konkurencje sportowe i zabawy integracyjne prowadzone przez Wyszkowski Ośrodek Sportu i Rekreacji (dyrektora Marka Wiśniewskiego wraz z pracownikami). 
Oprócz festiwalowych atrakcji odbywających się na rynku w Kamieńczyku przygotowano także plenerowe imprezy towarzyszące. W ujściu rzeki Liwiec do Bugu miały miejsce wyjątkowe warsztaty malarskie z prodziekanem warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych prof. Wojciechem Cieśniewskim. Alternatywną możliwością był spacer śladami historii Kamieńczyka z przewodnikiem, na który udało się ponad 50 osób.
  Zainteresowanie przygotowanymi atrakcjami było ogromne. Organizatorzy odbierali wiele pochwał od uczestników festiwalu, którzy w niedzielę odwiedzili Kamieńczyk.  Liczymy na następne, równie ciekawe edycje Festiwalu Chleba i Miodu w przyszłych latach.
/M.S./

Galeria zdjęć

1 341 views

Zamieścił: admin

Udostępnij ten artykuł na
%d bloggers like this:
Przeczytaj poprzedni wpis:
Święto Wojska Polskiego (17.08.2012)

Tegoroczne obchody były bardzo ciche i kameralne. To widomy znak  opuszczenia miasta przez wojsko. Nie było kompanii reprezentacyjnej, nie było...

Zamknij