ggg ggg

O drobiu prawie wszystko (18.02.2014)

Konferencja poświęcona produkcji drobiu i przetworom drobiowym oraz Konkurs Kulinarny o zasięgu wojewódzkim pod nazwą „Drób na polskim stole” zdominowała życie wyszkowskiego Zespołu Szkół Nr 1 im. Marii Skłodowskiej-Curie.

dscf9140

13 lutego 2014 r. konferencja na tematy hodowli drobiu, przetwórstwaoraz bezpieczeństwo żywności zostało wzbogacone o turniej gastronomiczny „Drób na polskim stole”. W świetlicy szkolnej odbywały się dyskusje i prezentacje, w pomieszczeniach kuchennych młodzież przygotowywała potrawy, których głównym składnikiem był polski, wyśmienity drób. Impreza została objęta patronat przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stanisława Kalembę, Marszałka Województwa Mazowieckiego Adama Struzika oraz Starostę Powiatu Wyszkowskiego Bogdana Pągowskiego. W konferencji uczestniczyli przedstawiciele Krajowej Rady Drobiarstwa, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego z Wydziału Nauk o Żywieniu, przedstawiciele Agencji Rynku Rolnego i Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Mazowieckiej Izby Rolniczej, eksperci ds. produktu regionalnego, tradycyjnego i lokalnego z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego, reprezentowanego przez Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich. Wśród zaproszonych gości obecny był poseł na Sejm RP Henryk Kowalczyk, powiatowy inspektor sanitarny Tomasz Liwartowski. Po wysłuchaniu tematów przedstawionych przez prelegentów oraz po konstruktywnej dyskusji zostały przekazane wnioski przedstawicielom decydentów biorących udział w konferencji. Niezwykle ciekawe były wystąpienia konkretnych przedsiębiorców np. Pana Gąsiorowskiego – właściciela piekarni lub państwa Kowalskich – właścicieli dużego gospodarstwa rolnego, zajmującego się tłoczeniem oleju na zimno oraz hodowlą tuczników. Podsumowania dokonał Andrzej Różycki – dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Warszawie zajmujący się promocją żywności. Podkreślał, że producent musi wiedzieć, co produkuje i dlaczego i nie może sobie pozwolić na złą jakość, ale też konsument musi być świadomy, czego potrzebuje i znać smak dobrej, zdrowej żywności. „To, co tradycyjne niech będzie modne” – apelował do zebranych. Prowadzący konferencję Krzysztof Zaniewski z departamentu Urzędu Marszałkowskiego za główne zadanie dorosłych uważał przekazywanie dzieciom i młodzieży wiedzy, co jest dobre i przeciwstawianie się wypaczeniu smaku i uzależnieniu od gotowej żywności, niekoniecznie zdrowej.
Druga część spotkania poświęcona była turniejowi gastronomicznemu, w którym udział wzięło osiem zespołów dwuosobowych ze szkół gastronomicznych z terenu województwa mazowieckiego. Przedstawiciele szkół opracowali własne receptury na potrawy z mięsa drobiowego, dokonując wcześniej rozbioru tuszy drobiowej, aby uzyskać odpowiednie elementy tuszy do wykonania zadania. Nad konkursem czuwało sześcioosobowe jury z przewodniczącym Kazimierzem Porębskim na czele. Wśród członków jury był Julian S. Bielawski – właściciel firmy „Koneser” (Firma Produkcyjno – Usługowo – Handlowa w Wyszkowie), polski producent przetworów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych przetworów mięsnych z mięs pozyskanych w Polsce z gospodarstw rolnych prowadzących ekologiczną produkcję rolną, zlokalizowanych szczególnie na terenie województwa mazowieckiego. Julian Bielawski jest również współorganizatorem tej imprezy wraz z dyrektorem ZS Nr 1 Marianem Popławskim, który także zasiadał w komisji konkursowej. Jury oceniało fachowy rozbiór tuszy drobiowej, wykonanie poszczególnych potraw oraz dekorację talerzy przed podaniem do degustacji. Pierwsze miejsce w konkursie kulinarnym i puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zdobyli przedstawiciele Zespołu Szkół Nr 1 im. Marii Curie-Skłodowskiej z Wyszkowa – Weronika Przybylska i Dawid Matusiak, uczniowie klasy I Technikum Gastronomicznego pod kierunkiem Anny Przesmyckiej. Drugie miejsce zdobyły uczennice z Zespołu Szkół z Sadownego – Joanna Kić oraz Katarzyna Maksimowicz, a trzecie miejsce uczniowie Zespołu Szkół z Zabrodzia – Natalia Osytek i Mateusz Chmiel. Pozostali uczestnicy otrzymali dyplomy i upominki od organizatorów. Dyplomami wyróżniono opiekunów wszystkich startujących grup.
Gratulacje i do zobaczenia za rok, gdyż konkurs kulinarny zagościł na stałe w Zespole Szkół Nr 1 w Wyszkowie.
/J.Cz. + info Starostwo Powiatowe/

Galeria zdjęć

1 821 views

Zamieścił: admin

Udostępnij ten artykuł na
Przeczytaj poprzedni wpis:
Ostatni studniówkowy polonez (18.02.2014)

15 lutego bal maturzystów z Zespołu Szkół w Zabrodziu zakończył sezon studniówek ostatnich klas wyszkowskich i powiatowych szkół. Bal Zespołu...

Zamknij