ggg ggg

Nowoczesne, kolorowe, energooszczędne – nowe przedszkole w Wyszkowie

Uroczyste otwarcie przedszkola w Wyszkowie przy ul. Meliorantów odbyło się 7 września 2017 r. w obecności licznie zgromadzonych gości, dzieci i rodziców.

 

fot1

Przedszkole nr 2 z siedzibą przy ul. Meliorantów w Wyszkowie jest kontynuacją dawnego przedszkola „Słoneczka”. Możliwość pozyskania dofinansowania przez gminę Wyszków spowodowała, że mógł powstać obszerny z nowoczesnymi rozwiązaniami budynek. Podziw zwiedzających i zazdrość innych dyrektorów przedszkoli wywołały nowe rozwiązania: sale do zabaw dla grup przedszkolaków posiadają przewiewne antresole na piętrze z miejscami do leżakowania dla dzieci. Śliczne czyściutkie toalety dostosowane są do rozmiarów i wzrostu maluchów, a błyszczące garnki i duże powierzchnie kuchni, gwarantują odpowiednią obsługę gastronomiczną.
Inwestycja pt. „Budowa energooszczędnego budynku przedszkola przy ul. Meliorantów w Wyszkowie” otrzymała dofinansowanie ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w ramach programu priorytetowego p.n.: Efektywne wykorzystanie energii Część 4) LEMUR – Energooszczędne Budynki Użyteczności Publicznej. Wniosek został złożony 31 grudnia 2014 r., 16 września 2015 r. nastąpiło podpisanie umowy o dofinansowanie projektu, a 15 maja 2016 r. rozpoczęto budowę przedszkola, którą ukończono 3 sierpnia 2017 r. Całkowita wartość projektu: 6.500.000,00 zł, w tym dotacja – 38.800,00 zł oraz pożyczka umarzalna: 1.437.500,00 zł . Powstało 144 miejsc przedszkolnych dla dzieci w wieku 3-6 lat w budynku wolnostojącym o powierzchni użytkowej 1 437,59 m2 w tym: użytkowa podstawowa – 858,23 m2, usługowa (kuchnia z zapleczem) – 161,77 m2, techniczna, gospodarcza i magazynowa – 113,61 m2, komunikacji – 303, 98 m2. Plac zabaw to 4 025 m2. Budynek podzielono na strefy. Edukacyjna – kompleks pomieszczeń obejmujący 6 sal pobytu dzieci z łazienkami i antresolami przeznaczonymi, jako miejsce do leżakowania, oraz magazyny na leżaki, a w strefie tej zapewniono salę wielofunkcyjną z wyjściem na taras i możliwością stworzenia mini amfiteatru oraz
2 toalety dla dzieci dostępne z zewnątrz budynku ( z placu zabaw). Administracyjna- obejmująca pokój dyrektora, pokój dla obsługi księgowo-kasowej, pokój personelu dydaktycznego, pokój higienistki, pokój intendenta, magazyn podręczny, pomieszczenie na środki czystości oraz toalety dla nauczycieli i pracowników administracyjnych. Kuchenna – wydzielony zespół pomieszczeń do przygotowania i wydawania posiłków dla 150 dzieci wraz z częścią socjalną pracowników kuchennych; do oddziałów posiłki będą dostarczane za pomocą wózków kelnerskich. Techniczno- gospodarcza obejmuje pomieszczenie na rekuperator, kotłownię gazową, pomieszczenie liczników, pomieszczenie wodomierza, pomieszczenie teletechniczne, warsztat podręczny, szatnię i pomieszczenie socjalne z sanitariatem dla pracowników obsługi, toalety dla pracowników, oraz pomieszczenie konserwatora z magazynem sprzętu ogrodowego (zlokalizowane przy bloku kuchennym). Zadbano, aby było to przedszkole ekologiczne i przyjazne: dostępne dla osób niepełnosprawnych poruszających się na wózkach z odpowiednią toaletę, wyposażone w solary próżniowe na gruncie, z drogą dojazdową i parkingami, ze zorganizowaną komunikacją miejską, w znakomitej lokalizacji i otoczone osiedlami domów jednorodzinnych i wielorodzinnych.
Uroczyste otwarcie przedszkola odbyło się na dużej sali gimnastycznej oddzielonej przesuwanymi drzwiami od korytarza głównego. Zebranych przywitała Agnieszka Łuczyńska – dyrektor przedszkola wraz z pracownikami. Zapewniała, że nowe przedszkole jest najpiękniejsze na Mazowszu i zapraszała do zwiedzania po części oficjalnej. Dziękowała za wielki finansowy wysiłek miasta i burmistrzowi Wyszkowa Grzegorzowi Nowosielskiemu za wybudowanie nowego przedszkola w tej nowoczesnej, energooszczędnej formule. O tym, że przedszkole jest wspaniałe i wyjątkowe mogło zaświadczyć chóralne „TAAAK” wykrzyczane przez dzieci na pytanie burmistrza Wyszkowa Grzegorza Nowosielskiego – Czy podoba się Wam nowe przedszkole?
„I o to właśnie chodziło, o uśmiech na waszych buziach, o wasze bezpieczeństwo, o zadowolenie waszych rodziców, komfort pracy waszych wychowawców i opiekunów. Wszyscy jesteśmy dziś bardzo dumni, że mamy w Wyszkowie tak piękne, nowoczesne, bezpieczne przedszkole, na miarę Europy, na miarę oczekiwań i aspiracji naszych mieszkańców. I jako samorządowiec, i jako wyszkowianin, rodzic zdaję sobie sprawę, jak ważna dla mieszkańców jest opieka przedszkolna i jej wysoki poziom, dlatego też konsekwentnie, co roku zwiększamy liczbę miejsc w samorządowych przedszkolach, poprawiamy standard pracy naszych placówek. Inwestycja, którą dziś finalizujemy, to kompleksowe, nowoczesne rozwiązania, energooszczędny i imponujący budynek, który umożliwi tej placówce i jej podopiecznym wszechstronny rozwój. Długi, trudny i skomplikowany był to proces, ale satysfakcja jest ogromna. Dziękuję dziś wszystkim, którzy włożyli w ten sukces swoją pracę, energię, pomysły. Mamy, z czego być dumni, mamy, czym się chwalić. Wyszków jest miastem dla rodziny, zachęcamy do osiedlania się tutaj proponując właśnie takie prorodzinne myślenie, jakie symbolizuje ten budynek. Innowacyjny, przyjazny, bezpieczny, radosny. Wiem, że będzie Wam dobrze służył, że pani dyrektor i kadra wykorzystają wszystkie jego funkcjonalności do tego, by zapewnić dzieciom rozwój, naukę, zabawę, twórczą pracę. Cieszcie się nim i dbajcie o to nasze wspólne dobro. Dzieciaki, wy tu jesteście gospodarzami, mamy nadzieję, że za chwilę pokażecie nam swoje nowe przedszkole …” – zwracał się do przedszkolaków i przybyłych na uroczystość osób, a maluchy wspólnie zaśpiewały dla gości piosenkę.
Nie mogło obyć się bez przecięcia wstęgi oraz poświęcenia obiektu, którego dokonał proboszcz Sanktuarium Świętej Rodziny w Wyszkowie ks. kan. Kazimierz Wądołowski. W długiej kolejce do pani dyrektor ustawili się goście, aby złożyć gratulacje i tradycyjne prezenty. Dziećmi zajęły się Panie w bajkowych strojach, a gości zaproszono do zwiedzania przedszkola. Wjechał wielopiętrowy tort rozświetlony racami, a każdy otrzymał jego porcję do skosztowania, a na zakończenie wszyscy ustawili się do pamiątkowego zdjęcia.
/Janina Czerwińska/

 

370 views

Zamieścił: admin

Udostępnij ten artykuł na
%d bloggers like this:
Przeczytaj poprzedni wpis:
2017-09-24 14.00

Zamknij