ggg ggg ggg

Mnóstwo tradycyjnych przysmaków i atrakcji, piękna pogoda – oto przepis na udany Turniej Smaków na Zamku w Liwie

To był już siódmy Międzynarodowy Turniej Smaków na Szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego „O Kielich Wojciecha Wielądko”, zorganizowany tym razem 6 września 2020 r. (ze względu na pandemię) na terenie zamku w Liwie.

W niedzielę 6 września br. na zamku w Liwie odbył się VII Międzynarodowy Turniej Smaków, którego organizatorami są -LOT Wielki Gościniec Litewski i Muzeum Zbrojownia na Zamku w Liwie. Pomysłodawczynią projektu była senator Maria Koc. Partnerami tegorocznej imprezy byli: Sokołowski Ośrodek Kultury i Muzeum Sportu i Turystyki w Warszawie oraz wolontariusze. Imprezę dofinansowano ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu: „Etno Polska 2020”. Patronat medialny objęło Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz Narodowe Centrum Kultury.
Turniej Smaków promuje bogate tradycje kulinarne i kulturę ludowa przez prezentację potraw, przepisów i receptur oraz związane z wydarzeniem warsztaty kulinarne. Swoje wyroby prezentują wystawcy z regionów, przez które przebiegała jedna z najważniejszych arterii komunikacyjnych i handlowych dawnej Rzeczypospolitej – Wielki Gościniec Litewski. Obecnie jest to szlak tury¬styczny: War¬szawa, Wschod¬nie Mazow¬sze, Podla¬sie, Gro¬dzieńsz¬czy¬zna, Wileńsz¬czy¬zna. Na podzamczu zamku w Liwie w rozstawionych stoiskach uczestnicy Turnieju prezentowali swoje wyroby przygotowane według starych receptur. A było, o co powalczyć, bo w dwóch konkursach na „Najsmaczniejszą potrawę na Szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego Warszawa – Wilno” i „Gościniec z podróży”– najlepszy regionalny podarunek kulinarny z podróży szlakiem Wielkiego Gościńca Litewskiego Warszawa – Wilno, zdobywano tytuł kucharza doskonałego i walczono o kielich Wojciecha Wielądko. Jury, w skład, którego weszli Maria Koc- etnograf, senator RP, Roman Postek – dyrektor Muzeum na Zamku w Liwie, Sławomir Majcher – dyrektor Muzeum Sportu i Turystyki w Warszawie, Marcin Celiński – dyrektor Sokołowskiego Ośrodka Kultury, sumiennie krążyło od stoiska do stoiska i degustowało potrawy. Było, co oceniać, gdyż do konkursu zgłoszono 21 potraw w kategorii „najsmaczniejsza potrawa regionalna ze szlaku Wielkiego Gościńca Litewskiego” oraz 16 kulinarnych upominków w kategorii „Gościniec z podróży”. Pod koniec imprezy trwającej od godz. 10:00 do 18:00 ogłoszono wyniki, a zwycięscy odebrali Puchary- kielichy Wojciecha Wielądko:
– I miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich z Korytnicy za najsmaczniejszą potrawę – sójki mazowieckie, – II miejsce zajęła pani Karolina Dorosz za pieczone żeberka z kapustą pod kołderką,
– III miejsce Kół Gospodyń Wiejskich Czarnogłów za kapustę z kaszą jęczmienną i sadłem.
W drugiej kategorii bezkonkurencyjny okazał się ser zagrodowy z Doliny Liwca, który zapewnił I miejsce firmie SERMLEK pana Mariusza Gregorczyka. II miejsce w kategorii „Gościniec z podróży” przyznano pani Joannie Dróżdż za pszczelą apteczkę pradziadka Januszka, a III miejsce – zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich w Hołowienkach za Gościniec z podróży księżniczki Cetyni.
Poza polskimi smakami i kuchnią regionalną można też będzie znaleźć na licznych stoiskach ogromnego kulinarnego kiermaszu produkty kuchni litewskiej i tatarskiej. Klienci kupią tu chleb na zakwasie, tradycyjnie wędzone wędliny, sery z mleka krowiego i koziego, wypieki, pierogi, ziołowe herbaty, miody, nalewki i lokalne wina. W trakcie imprezy goście i mieszkańcy mogli uczestniczyć w warsztatach z zielarstwa i ziołolecznictwa i z tkactwa i robienia kwiatów z bibuły.
Duże zainteresowanie wywołał pokaz pod tytułem „Jak powstaje ser podpuszczkowy”.Nie mogło zabraknąć występów na scenie. W tańcach ludowych podziwiano Zespół Pieśni i Tańca Sokołowianie.

/Janina Czerwińska/

166 views

Zamieścił: admin

Udostępnij ten artykuł na
%d bloggers like this:
Przeczytaj poprzedni wpis:
Święto Ziemniaka w Krupińskiem

Sołectwo Krupińskie, Fundacja „Akomodacja”, Gmina Sadowne i Gminny Ośrodek Kultury w Sadownem zaprosili mieszkańców na doroczne „Święto Ziemniaka w Krupińskiem”,...

Zamknij