ggg ggg ggg ggg

Laur zwycięstwa dla drużyny z Sadownego – za girandole z krewetki i łososia z pesto z suszonych pomidorów na musie brokułowym… (19.11.2013)

W ubiegły czwartek, 14 listopada w Zespole Szkół Terenów Zieleni w Radzyminie odbył się III Międzypowiatowy Konkurs Gastronomiczny pod patronatem Starosty Wołomińskiego Piotra Uścińskiego. W tym roku królowały „Ryby i owoce morza”.

W tym roku, do zmagań konkursowych przystąpiły cztery dwuosobowe drużyny:
I. Marta Dzieniszewska i Angelika Gizińska z Zespołu Szkół im. Stanisława Staszica w Małkini Górnej (opiekunki: p. Grażyna Czyrnia i p. Jadwiga Równa);
II. Martyna Czarnowska i Rafał Mystkowski z Centrum Kształcenia Zawodowego  w Wysokiem Mazowieckiem (opiekunka: p. Beata Konopka);
III. Joanna Kić i Dominika Gałązka z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Sadownem (opiekun: p. dyrektor Sławomir Ryszawa);
IV. Agnieszka Banasiak i Marta Król z Zespołu Szkół Terenów Zieleni  w Radzyminie (opiekunka: p. Maria Dobies).

202 203 204 206 207 208 209 200 201
Nad prawidłowością przebiegu konkursu ze strony organizatorów czuwały nauczycielki przedmiotów gastronomicznych ZSTZ Radzymin, panie: Barbara Rogaczyk i Ewa Starzak – Jankowska.
Patronat merytoryczny nad konkursem sprawował Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW Warszawa. Nagrody w formie bonów wartościowych do wykorzystania w sklepie internetowym  www.syga.pl ufundowała firma SYGA – producent odzieży ochronnej. Główne nagrody rzeczowe ufundowało Starostwo Powiatowe w Wołominie. Potrawy konkursowe z ryb i owoców morza przygotowane przez drużyny, sposób ich wykonania zgodny ze sztuką kulinarną i zasadami bhp, prawidłowe podanie oraz walory smakowe i estetyczne, oceniało znamienite Jury w składzie: pani dr hab. Ewa Czarniecka – Skubina  – pracownik naukowy Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie; pani dr Ingrid Wachowicz – pracownik naukowy Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW  w Warszawie, oraz pan Jerzy Czapla – Mistrz Polski Barmanów, przedstawiciel EURO Toques Polska.   Za każdą konkurencję drużyny zbierały punkty. (Każda z nich mogła uzyskać maksymalnie 25 punktów). Kryteriami którymi kierowało się Jury było: prawidłowe przygotowanie stanowiska pracy, zgodnie z przepisami bhp; prawidłowość wykonania potrawy, zgodnie ze sztuką kulinarną; trafność potrawy z tematyką konkursu; prezentacja potrawy, smakowitość; prezentacja właściwości potrawy i jej walorów. Mając powyższe na uwadze Jury po podliczeniu punktacji i obradach zadecydowało, że zwycięską drużyną są uczniowie z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Sadownem. Drugie miejsce przypadło uczniom z ZSTZ w Radzyminie, trzecie miejsce zajęło Centrum Kształcenia Zawodowego z Wysokiego Mazowieckiego, zaś miejsce czwarte uzyskali uczniowie z Zespołu Szkół w Małkini Górnej. (Godne odnotowania, że w podsumowaniu Jury stwierdziło, iż poziom umiejętności i wiedzy, jakie zaprezentowały poszczególne drużyny był bardzo wyrównany. W związku z tym, chylimy czoła przed wszystkimi zespołami i gratulujemy młodym mistrzom kulinarnego talentu).  W imieniu organizatorów, serdecznie dziękujemy Wszystkim Szkołom za udział w konkursie, dziękujemy Staroście Wołomińskiemu za objęcie patronatem konkursu, Powiatowi Wołomińskiego za ufundowanie nagród rzeczowych oraz firmie SYGA za bony podarunkowe. Jednocześnie składamy podziękowania za pracę w komisji Pani dr hab. Ewie Czarnieckiej – Skubina, Pani dr Ingrid Wachowicz – wykładowcom SGGW oraz Panu Jerzemu Czapli – przedstawicielowi  EURO Toques Polska za współpracę i okazane zainteresowanie zawodową aktywnością młodzieży biorącej udział w konkursie.
/opr. Barbara Rogaczyk,
Ewa Starzak – Jankowska. R.L./

3 621 views

Zamieścił: admin

Udostępnij ten artykuł na
Przeczytaj poprzedni wpis:
Szczęść Boże, Ojczyźnie Miłej! (19.11.2013)

„Tradycja jest siłą narodów. Dzień dzisiejszy buduje to, co jutro już będzie przeszłością”. W niedzielny wieczór, 10 listopada - dokładnie...

Zamknij