ggg ggg

Festiwal przepysznych polskich chlebów i słodkiego miodu

Tradycyjny, smaczny, na zakwasie i z różnych zbóż, z dodatkami i z pieczoną, chrupiącą skórką – nasz regionalny chleb, a obok złocisty, płynny lub stały – miód z naszych okolicznych pasiek. W dodatku paleta pachnących kusząco wędlin, różnorakich serów, wyrobów rękodzieła, drewnianych zabawek i kuchennych naczyń. To i wiele więcej oferował VI Festiwal Miodu i Chleba w Kamieńczyku.

 

fot30Gmina Wyszków po raz szósty zaprosiła mieszkańców i turystów na Festiwal Miodu i Chleba w Kamieńczyku. W niedzielę, 6 sierpnia 2017 r. Kamieńczyk rozbrzmiewał gwarem, muzyką i radością. Tłumy chętnych przemieszczały się pomiędzy stoiskami i straganami szukając smacznych, zdrowych, ekologicznych wyrobów przygotowanych według tradycyjnych receptur. Nie omijano też pysznej smażonej ryby serwowanej przez Bar Popularny z Wyszkowa. Oblegane były również stoiska gastronomiczne z domowymi potrawami: pierogami i bigosem oraz Kuźnia Kurpiowska z Pniewa, która przygotowała potrawy tradycyjne m.in. fafernuchy, obwarzanki, chleb ze smalcem, kotlety z kaszy gryczanej, kartoflaki i sodziaki w ciągu kilkudziesięciu minut została wymieciona do czysta. Tak bardzo uczestnikom festiwalu smakowało! Dopisali w tym roku okoliczni pszczelarze. Swoje miody oferowali m.in.: „Pasieka pod Lasem” Lecha Bielińskiego, pasieka Bogdana Borzymka z Kamieńczyka, pasieka „Pszczoły i My” z Wysych, pasieka „Niedźwiedź” oraz inni członkowie Powiatowego Koła Pszczelarzy z Wyszkowa. Zapraszano na degustację miodu na chlebie i kupowania zakwasu chlebowego z beczułki, czy Piwa Kozicowego. Wielkie kolejki stały do stoisk z chlebem i wypiekami: Piekarni Romanowski, PSS „Społem” i innych. Wielu chętnych gromadził pokaz tradycyjnego wypieku chleba. A jeszcze kusiły stoiska z serami np. Kurpie Białe „Zasmakuj w tradycji”, Sery Korycińskie, czy pysze wyroby wędliniarskie takie jak Wędliny z Podlasia. Nie zabrakło innych atrakcyjnych wyrobów: konfitur cytrynowych z Centrum Ekologicznego, lemoniady z kwiatu czarnego bzu, syropu ze skrzypu, soku malinowego, czy przypraw naturalnych. Były stoiska z rękodziełem, obrazami i kwiatami z drewna. Wielkim powodzeniem cieszyło się stanowisko promocyjne Gminy Wyszków, gdzie zainteresowani mogli otrzymać kartki promujące gminę (nowość), mapki, materiały, broszurki i informacje. Na najmłodszych czekały darmowe place zabaw i dmuchańce, lody i obwarzanki. Były też pokaz wozu strażackiego i jego wyposażenia przygotowanego przez OSP Kamieńczyk.
Nie sposób opisać wszystkich wystawców, ale każdy mógł trafić na coś dla siebie. Jak co roku, podczas Festiwalu można było bezpłatnie zwiedzić Muzeum Etnograficzno-Historyczne, gdzie właściciel Henryk Słowikowski przybliżał historię flisactwa oraz dzieje osady. Prezentację przygotowało Powiatowe Koło Pszczelarzy w Wyszkowie, współorganizator Festiwalu.
Wydarzenie to nie tylko prawdziwa uczta smaków dzieciństwa i wystawa wielobarwnego rękodzieła, ale również swojska muzyka i świetna zabawa! Na scenie wystąpili m.in. zespół grający muzykę country „Droga Na Ostrołękę”, zespoły pieśni i tańca: „Wyszkowiacy”, „Nadbużanie”, „Złote lata” oraz popularyzująca folklor od 1988 roku „Kapela Praska”, a wieczorem do zabawy tanecznej zaprosił zespół „Alt”.
Organizatorzy, tak jak w latach ubiegłych, po Mszy Świętej w Kościele pw. Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny w Kamieńczyku celebrowanej przez ks. proboszcza Kazimierza Klepackiego, uroczyście dokonali otwarcia festiwalu. Na scenie obok gospodarza – burmistrza Wyszkowa Grzegorza Nowosielskiego stanęli: prezes Mazowieckiej Organizacji Turystycznej Jan Błoński, ks. proboszcz Kazimierz Klepacki, sołtys Kamieńczyka Marek Curuł, przedstawiciele Piekarzy i Pszczelarzy. Witając zebranych burmistrz Grzegorz Nowosielski podkreślał, że jest to „Najpyszniejszy Festiwal na Mazowszu”.
– Chcemy promować uroki kamieńczykowskiej ziemi” – mówił. Jak zapewniał organizują tę imprezę nie tylko po to, żeby mieszkańcy Kamieńczyka, Świniotopi, Pustych Łąk, Loretto mogli się integrować z naszymi gośćmi z Warszawy i okolic, ale również po to, by ocalić od zapomnienia miejscowe zwyczaje.
Zapraszamy na stronę internetowa naszej redakcji, gdzie zamieścimy wypowiedz burmistrza Wyszkowa nagraną na filmie www.kurier-w.pl lub na youtube: kurierwtygodnik. W trakcie imprezy wybrano najsmaczniejszy festiwalowy produkt i okazały się nim sodziaki, czyli regionalne „pączusie”, serwowane przez Kuźnię Kurpiowską w Pniewie. Były również przeprowadzane ciekawe konkursy np. na najszybsze wylizanie miodu z miseczki. Konkurs ten wygrała mała Ola z dziadkiem Janem Maj.
W tym roku wydarzenie swoim patronatem medialnym objęła publiczna stacja telewizyjna TVP3 Warszawa.
W trakcie imprezy mieszkańcy i turyści usłyszeli dobrą nowinę dotyczącą przebudowania i poszerzenia głównej drogi dojazdowej do Kamieńczyka. Burmistrz Grzegorz Nowosielski poinformował, że samorząd miejski chce przekazać kwotę 220 tys. zł na tę bardzo potrzebną inwestycję drogową dla Kamieńczyka. Z uwagi na to, że Festiwal Miodu i Chleba zdobył uznanie i markę, zostanie zgłoszony przez samorząd do Marszałka Województwa Mazowieckiego do tytułu „Produkt turystyczny Mazowsza 2017”.
Myślimy, że wysiłki organizatorów, wieloletnia promocja Festiwalu da, jak najlepsze efekty i spotkamy się w przyszłym roku w Kamieńczyku w znacznie większym gronie zarówno wystawców, jak i uczestników.
/Janina Czerwińska/

 

569 views

Zamieścił: admin

Udostępnij ten artykuł na
%d bloggers like this:
Przeczytaj poprzedni wpis:
Tunel w ul. Geodetów nareszcie OTWARTY!!!

W ubiegłą środę, 2 sierpnia tuż po godz. 15:00, ku ogromnej radości kierowców oddany został do użytku tunel drogowy pod...

Zamknij