ggg ggg

Festiwal Miodu i Chleba wspaniałą promocją Kamieńczyka i gminy Wyszków

VIII Festiwal Miodu i Chleba w Kamieńczyku tradycyjnie już odbył się w ubiegłą niedzielę, 4 sierpnia 2019 r. przy pięknej pogodzie i z licznie przybyłymi mieszkańcami gminy Wyszków oraz gośćmi z całego regionu i zachwyconymi regionalną atmosferą turystami.

Festiwal Miodu i Chleba w Kamieńczyku jest imprezą organizowaną przez Gminę Wyszków. Jej celem jest promocja naturalnych walorów turystycznych Kamieńczyka – jednej z piękniejszych miejscowości w Gminie. Impreza skierowana jest zarówno do wyszkowian, letników i turystów odpoczywających tutaj o różnych porach roku, ale także mieszkańców Warszawy, którzy mogą znaleźć chwilę wytchnienia i moc smakołyków. Króluje na nim chleb i miód, ale goszczą także dary pół i łąk, wszelkie produkty naturalne i wytwarzane według tradycyjnych receptur: sery, ciasta, ryby. Jest to również okazja do promocji kultury i obyczajów naszego regionu – obrzędów, rękodzieła ludowego, bo na straganach swoje wyroby wystawiają lokalni rzemieślnicy i artyści. Tradycyjnie też odbywają się warsztaty pieczenia chleba dostępne dla każdego zainteresowanego. Pieczenia chleba uczą profesjonalni i zaprzyjaźnieni od lat – kucharze. Kilkudziesięciu wystawców zaprezentowało swoje wyroby regionalne m.in. byli to: Pasterska Barć Kamieniecka, Kuźnia Kurpiowska Pniewo (swojskie jadło), „Smak Tradycji” Białystok (tradycyjne wędliny), Bar Popularny z Wyszkowa (kuchnia regionalna); miody i pszczelarzy reprezentowali: Bogdan Borzymek z Kamieńczyka, Lech Bieliński; pieczywo i chleby m.in.: PSS Społem, Piekarnia – Cukiernia Romanowscy z Goworowa, Piekarnia Ratuszowa, sękacze i mrowiska – Ewa Kiersznowska, pierogi z mięsem i ruskie – Danuta Michalak, konfitury z cytryny – Cytrynowe Królowe, syropy, swojską wędlinę, przyprawy, lemoniady – Małgorzata Gelbrecht z Węgrowa, i wielu, wielu innych.
Partnerami tej pięknej imprezy byli: samorząd Województwa Mazowieckiego, PSS „Społem”, Powiatowe Koło Pszczelarzy w Wyszkowie, OSP Kamieńczyk. Organizatorem z ramienia Gminy Wyszków – Wyszkowski Ośrodek Kultury „Hutnik”.
Uroczystość rozpoczęto o godz. 12 Mszą św. w Kościele pw. Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny w Kamieńczyku. Następnie uczestnicy przeszli na rynek Tadeusza Kościuszki, gdzie o godz. 13.30 nastąpiło uroczyście otwarcie imprezy. Festiwal zainaugurowała zastępca burmistrza Wyszkowa Aneta Kowalewska zapewniając, że atrakcji także w bieżącym roku nie zabraknie. Wiele ciepłych słów skierowała do organizatorów i uczestników święta Elżbieta Lanc, członek Zarządu Województwa Mazowieckiego, podkreślając, że Święto Miodu i Chleba w Kamieńczyku wpisuje się pięknie w historię tego terenu. Do zebranych, witając wszystkich zwrócił się również sołtys sołectwa Kamieńczyk Adam Bodzan. Festiwal poprowadził Mariusz Kubeł.
W części rozrywkowej imprezy wystąpił: zespół Koła Gospodyń Wiejskich z Zabrodzia SŁAWA, zespół LIVERPOOL (wykonywali covery zespołu The Beatles), KAPELA CZERNIAKOWSKA zachwycała piosenkami starej Warszawy, a gwiazda wieczoru DARIUSZ KORDEK zaprezentował muzyczne szlagiery lat 30. i lat 50. Wspólne świętowanie zakończono zabawą taneczną.
Oczywiście były również dodatkowe atrakcje: warsztaty pieczenia chleba, konkursy, gry i zabawy, wybór produktu festiwalu, dzień otwarty Muzeum Etnograficzno – Historycznego, prezentacja Powiatowego Koła Pszczelarzy w Wyszkowie, degustacja produktów regionalnych i stoiska wystawiennicze. W trakcie bardzo popularnych warsztatów wypiekania chleba o tajnikach wypieku mówił mistrz mobilnej piekarni Artur Ziemacki, a na temat pszczelarstwa i wytwarzania miodu mówił prezes Powiatowego Koła Pszczelarzy z Wyszkowa, starosta bartny Andrzej Wojtczak, a o właściwościach miodu Ryszard Durka z Powiatowego Koła Pszczelarskiego. Warsztaty dekorowania słoików i butelek – decoupage przygotował także Ardagh Glass Group z Wyszkowa. W trakcie Festiwalu Miodu i Chleba przeprowadzono konkursy, np. zbijanie ramki na miód – najszybszy okazał się pan Jan z Wyszkowa, konkurs polegający na jak najszybszym zlizywaniu miodu z tacy (wygrał pan Bogdan z Warszawy wraz z małżonką Alicją). Produktem tegorocznego Festiwalu ogłoszono olej rzepakowy naturalny – na zimno tłoczony przygotowany przez pana Franciszka Keslera ze Starego Lubiejewa. Przygotowano również coś dla najmłodszych: warsztaty „Papierowe wianki” oraz „Malowane koguciki na patyku”, a także zabawy sprawnościowe i malowanie buziek. W rodzinnej strefie zabawy Pracowni MADU puszczano bańki mydlane. Było również koło fortuny – konkurs wiedzy o lesie.
Było to wyjątkowe ciekawe i udane niedzielne popołudnie w Kamieńczyku.
/Janina Czerwińska/

5 102 views

Zamieścił: admin

Udostępnij ten artykuł na
Przeczytaj poprzedni wpis:
FLIS OBOJGA NARODÓW PRZEPŁYNĄŁ PRZEZ PUŁTUSK

W niedzielę, 4 sierpnia około godz. 18.00 do Pułtuska dotarła ponad 80-metrowa tratwa flisaków, którzy już od 27 lipca płyną...

Zamknij