19 listopada 2025 r. odbyła się Gala Finałowa – wyjątkowa uroczystość, podczas której zakończono Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „ Nowoczesna Kuchnia Polska w tradycji Świąt Bożego Narodzenia, XLIII Edycji Ogólnopolskiego Programu Edukacyjno – Wychowawczego pod tytułem „Tradycje i obrzędy polskie z elementami kulturowymi krajów Unii Europejskiej – Boże Narodzenie”, a także świętowano 20-lecie przynależności Zespołu Szkół Nr 1 imienia Marii Skłodowskiej-Curie w Wyszkowie do Klubu Przodujących Szkół Krajowego Stowarzyszenia Pomocy Szkole.

Honorowym patronatem wydarzenie objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałek Województwa Mazowieckiego, Mazowiecki Kurator Oświaty, Starosta Powiatu Wyszkowskiego, a patronatem merytorycznym – Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, na czele z prezesem Krzysztofem Szulborskim. Sponsorami wydarzenia byli: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowe Stowarzyszenie Pomocy Szkole, Starosta Powiatu Wyszkowskiego.
Już od godziny 9:00 w sali gimnastycznej szkoły zostały wystawione stoiska Kół Gospodyń Wiejskich w: Trzciance, Dąbrowie, Dębinach, Komorowie, Pniewie. Panie z Kół Gospodyń Wiejskich przygotowały przepyszne dania: pierogi, pasztety, krokiety, itp. Na wyróżnienie zasłużyły rewelacyjnie potrawy serwowane przez Panie z KGW Komorowo: pierogi, kapusta wigilijna, krokiety, śledzie, ryba po grecku i wiele innych. Panie z KGW z Trzcianki prezentowały pyszne łazanki, makowce, ale też wyroby rękodzieła – anioły z włóczki i stroiki. KGW Dąbrówka serwowało: kapustę wigilijną, Gwiazdę Betlejemską (ciasta) oraz ozdoby świąteczne. Wszystkie Panie z KGW oferowały na swoich stołach potrawy bożonarodzeniowe gotowane z sercem, więc dziękujemy! Swoją ofertę zaprezentowali również przedsiębiorcy i lokalni producenci żywności z powiatu wyszkowskiego: Iwona Szekalska – przedstawiciel zespołu Hoteli ARCHE, PSS Społem z przedstawicielem Sylwią Borowicz, Zakłady Mięsne Somianka – Marek Ruciński, Tradycyjne wędliny – Emilia i Marcin Rozenek, Piekarnia Józef Wróblewski, Piekarnia „Żytnia”, firma „Artex” – Krzysztof Flur oraz Ryszard Durka, Sebastian Ćwik, Krzysztof Kowalczyk, Bartosz Rozenek.
Blanka Kucharczyk i Miłosz Kołodziejczyk – przedstawiciele społeczności szkolnej ZS nr 1 przywitali gości.
„Spotkanie jest doskonałą okazją do podsumowania bogatej historii i licznych osiągnięć naszej szkoły, to piękne świadectwo współpracy, pasji i zaangażowania całej społeczności szkolnej, samorządowej i oświatowej” .– mówiła Blanka Kucharczyk, a Miłosz Kołodziejczyk zapewniał: „Cieszymy się, że możemy powitać tak wielu znamienitych gości, którzy zaszczycili naszą społeczność swoją obecnością”. Oboje serdecznie witali m.in.: Zofię Grzebisz–Nowicką – przewodniczącą Krajowego Stowarzyszenia Pomocy Szkole, które jest współorganizatorem dzisiejszego przedsięwzięcia, Janusza Syrokomskiego – przewodniczącego Klubu Przodujących Szkół Krajowego Stowarzyszenia Pomocy Szkole, Krzysztofa Żuka – przewodniczącego Komisji Rewizyjnej Krajowego Stowarzyszenia Pomocy Szkole, Teresę Michalak – dyrektora Delegatury w Ostrołęce, Kuratorium Oświaty w Warszawie, Iwonę Wyszyńską – przewodniczącą Rady Powiatu wraz z radnymi, Tadeusza Kuchtę – wicestarostę Wyszkowskiego, Agnieszkę Deptułę – naczelnika Wydziału Edukacji, Wojciecha Kozona – kierownika Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Ninę Sapę – dyrektora Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi, Sławomira Wołyńca – prezesa Zarządu EC Zagłębie Dąbrowskie sp. z o. o. z siedzibą w Będzinie – sponsora strategicznego przedsięwzięcia i absolwenta szkoły, Macieja Lisa – Przewodniczącego Kurpiowsko – Mazowieckiego Związku Pszczelarzy w Ostrołęce, Mariusza Balińskiego – Jeronimo Martins, Waldemara Salisa – przewodniczącego Ostrołęckiego Stowarzyszenia Pomocy Szkole z Zarządem. Witano również dyrektorów szkół należących do Klubu Przodujących Szkół: Hannę Dziubiel – dyrektora Szkoły Podstawowej nr 1 im. Adama Mickiewicza w Wyszkowie, Iwonę Krawczyk – dyrektora Szkoły Podstawowej im. ks Jana Trzaskomy w Porządziu, Anetę Kuleszę – dyrektora Szkoły Podstawowej im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Leszczydole Starym, Zbigniewa Szczerbę – dyrektora Szkoły Podstawowej nr 5 im. Żołnierzy Armii Krajowej w Wyszkowie, Barbarę Stepnowską – dyrektora Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 im Adama Chętnika w Ostrołęce, Grzegorza Grabowskiego – dyrektora Szkoły Podstawowej nr 3 im. Tadeusza Kościuszki w Przasnyszu, a także Izabelę Śliwkę – Sierutę – przewodniczącą Rady Rodziców Zespołu Szkół Nr 1 im. Marii Skłodowskiej – Curie w Wyszkowie. Witano jurorów Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego oraz dr nauk o zdrowiu Martę Żebrowską – Gamdzyk – kierownik Zakładu Dietetyki Wydziału Nauk o Zdrowiu Akademii Łomżyńskiej, dr Sabinę Karp – Paździerską – z Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności Instytutu Nauki o Żywieniu Człowieka ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Grażynę Kurpińską pełnomocnik Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Następnie dyrektor SP nr 1 Marian Popławski podziękował wszystkim tym, którzy przyczynili się do organizacji święta i Gali: nauczycielom, uczniom, pracownikom administracji i obsługi, a także rodzicom, partnerom i przyjaciołom szkoły. Nawiązał do wagi, jaką dla szkoły i uczniów ma obchodzone 20- lecie przynależności Zespołu Szkół Nr 1 imienia Marii Skłodowskiej-Curie w Wyszkowie do Klubu Przodujących Szkół Krajowego Stowarzyszenia Pomocy Szkole. Nawiązał także do świąt Bożego Narodzenia i projektu związanego z tym Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego, który ma finał właśnie 19 listopada. Podkreślał jak ważny to czas i życzył zebranym, aby Nowy Rok przyniósł zdrowie i pomyślność.
Na temat działań szkoły i przynależności do Klubu Przodujących Szkół nawiązali również prowadzący Blanka i Miłosz: „Dzisiaj mamy ogromny zaszczyt i przyjemność przypomnieć o wydarzeniu, które na zawsze wpisało się w historię naszej szkoły. Dokładnie 20 lat temu, 17 czerwca 2005 roku Zespół Szkół Nr 1 im. Marii Skłodowskiej – Curie w Wyszkowie został przyjęty do elitarnego Klubu Przodujących Szkół. Byliśmy wtedy drugą szkołą ponadgimnazjalną w całym powiecie wyszkowskim, która dołączyła do tego prestiżowego grona”.
Głos zabrała z szerokim komentarzem na temat Klubu, współpracy i szkoły w Wyszkowie przewodnicząca Krajowego Stowarzyszenia Pomocy Szkole Zofia Grzebisz–Nowicka. Podsumowała obecne święto: Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny oraz kolejną cykliczną 43 edycję programu dot. tradycji i obrzędów polskich Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Wyraziła też zadowolenie ze współpracy z Wyszkowem i wyjątkowość dyrektora szkoły Mariana Popławskiego(w 2017 roku został też wiceprzewodniczącym Klubu) oraz zaangażowanie, co świadczy o tym, że to, co robią ma sens wychowawczy i kulturalny. „Szkoła w Wyszkowie jest współorganizatorem 31. i 38. edycji oraz 40. edycji programu, i obecnej 43 edycji w dniu 19 listopada 2025 r.” – podkreślała. Wręczyła również statuetkę upamiętniającą długoletnią współpracę oraz upominki dla szkoły na ręce dyrektora Mariana Popławskiego.
W trakcie uroczystości wystąpił Wojciech Kozon – kierownik Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, który podczas gali reprezentował. Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stefana Krajewskiego, i przekazał na ręce Mariana Popławskiego, list Ministra skierowany do społeczności szkolnej. Głos zabrała Teresa Michalak – dyrektor Delegatury w Ostrołęce, Kuratorium Oświaty w Warszawie, ze słowami uznania i wsparcia dla całej społeczności szkolnej. Ze strony starostwa wyszkowskiego wystąpił z gratulacjami Tadeusz Kuchta – wicestarosta powiatu wyszkowskiego, zapewniając o stałym wsparciu dla szkoły i wyrażając podziękowania za pracę, i troskę o rozwój oświaty w powiecie. Kilka słów skierowała do zebranych Sylwia Wojciechowska – przewodniczącą Szkolnego Klubu Przodujących Szkół oraz Szkolnej Kapituły
„ Przyjaciel szkoły z klasą”.
W kolejnym punkcie uroczystości nastąpiło wręczenie nagród i wyróżnień.
Najważniejszym w tym dniu był Finał Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego. Jurorzy konkursu kulinarnego pt. „Nowoczesna Kuchnia Polska w tradycji Świąt Bożego Narodzenia” w składzie: przewodniczący konkursu Krzysztof Szulborski (promotor kuchni polskiej i regionalnej, Mistrz Świata BBQ i srebrny medalista na Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie), członkowie: Izabella Byszewska, Lidia Przybysz, Łukasz Dziemianowicz, Andrzej Ławniczak, Krzysztof Wierzba, oceniała prezentacje uczniów: Technikum Spożywczo – Gastronomicznego im. Jana Pawła II w Zespole Szkół Spożywczo- Gastronomicznych w Warszawie, Zespołu Szkół Techniczno-Zawodowych im inż. Czesława Nowaka w Radzyminie, Zespołu Szkół nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie, Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce, Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Krzysztofa Kluka w Rudce, Zespołu Szkół Powiatowych im. mjr Henryka Sucharskiego w Przasnyszu, Zespołu Szkół Nr 1 im. Marii Skłodowskiej – Curie w Wyszkowie.
Uczestnicy z całej Polski rywalizowali, przygotowując potrawy inspirowane polską tradycją świąteczną, ale w nowoczesnym wydaniu. Zadaniem uczestników było przygotowanie sześciu porcji potrawy zawierającej obowiązkowo sandacza, miód kurpiowski i podgrzybki. Jury oceniało smak, kreatywność i sposób podania.
Najlepsze okazały się: Anastazja Jurewicz i Oliwia Kęder z Zespołu Szkół
nr 2 w Garwolinie. Ich danie – smażony sandacz otulony ziemniaczaną łuską oraz polskie gołąbki z nutą leśnych podgrzybków i szyjek rakowych w towarzystwie świątecznego sosu śliwkowo-korzennego z chrupiącym kasztanem i buraczanym kawiorem – zachwyciło jury perfekcją i smakiem.
II miejsce zajął zespół: Katarzyna Gajewska i Oliwia Biernat z Technikum Spożywczo – Gastronomicznego im. Jana Pawła II w Zespole Szkół Spożywczo- Gastronomicznych w Warszawie (w ciągu zaledwie godziny uczennice przygotowały 6 porcji dania głównego, wykazując się ogromną kreatywnością, precyzją i umiejętnościami
kulinarnymi).
III miejsce zajął zespół: Olgierd Bakuła i Wojciech Borkowski z Zespołu Szkół Powiatowych im. mjr Henryka Sucharskiego w Przasnyszu za przygotowanie pierogów z sandaczem, keczupem z podgrzybka doprawionego miodem oraz chipsy ze szpinaku.
Pozostałe zespoły otrzymały wyróżnienia oraz podziękowania.
Podczas Gali Finałowej zostały podane wyniki innych konkursów, w których uczestniczyli uczniowie: Szkoły Podstawowej nr 1 im. Adama Mickiewicza w Wyszkowie, Szkoły Podstawowej im. Ks. Jana Trzaskomy w Porządziu, Szkoły Podstawowej im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Leszczydole Starym, Szkoły Podstawowej nr 2 im. Władysława Broniewskiego w Wyszkowie.
Zadbano również o podkreślenie radości z obchodów jubileuszu a celem było wprowadzenie klimatu tradycji Świąt Bożego Narodzenia z elementami kulturowymi krajów Unii Europejskiej przy pomocy, których realizują Projekt Erasmus + Portugalii i Włoch oraz występami utalentowanych uczniów Zespołu Szkół Nr 1.
Wręczono nagrody i wyróżnienia w konkursach organizowanych w ramach XLIII edycji Ogólnopolskiego Programu Edukacyjno–Wychowawczego pt. „Tradycje i obrzędy polskie z elementami kulturowymi krajów Unii Europejskiej – Boże Narodzenie”. Konkurs ten skierowany był do uczniów szkół podstawowych i ponadpodstawowych. Uczestnicy mieli za zadanie wykonać kartkę świąteczną, stroik bożonarodzeniowy, ozdobę choinkową a także wystrój stołu wigilijnego. Wystawę prac konkursowych można było podziwiać podczas Gali.
/J.Cz. foto KW/











