Biblioteka Publiczna w Broku tętniła życiem i zapachem kiszonej kapusty! 22 listopada 2025 roku odbył się tu wyjątkowy konkurs kulinarny w ramach projektu ,,Królowa kiszonek Kapusta“, współfinansowanego ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego i realizowanego przez Fundację Akomodacja.

Projekt miał na celu popularyzację lokalnych tradycji kulinarnych związanych z kiszeniem i wykorzystaniem kapusty w codziennej diecie, a konkurs był jego smakowitym zwieńczeniem.
Powrót do Tradycji z Zespołem Śpiewaczym
Podczas gdy jury obradowało nad smakiem i oryginalnością zgłoszonych potraw, uczestnikom i gościom czas umilał niezapomniany występ Zespołu Śpiewaczego ,Sadowianki”. Zespół zaprezentował barwne widowisko historyczne pt. „Jak to dawniej kapustę kiszono”. Publiczność mogła zobaczyć tradycyjne szatkowanie kapusty, a nawet mycie nóg i udeptującą dziewczynę w beczce z kapustą – wszystko to w otoczeniu ludowych przyśpiewek i przygadywań. Była to żywa lekcja historii i folkloru.
Wyniki Konkursu Kulinarnego
Jury w składzie: przewodnicząca Barbara Laska, sekretarz Roksana Gałkowska i członek Agata Ciesielska, miało trudny orzech do zgryzienia, oceniając różnorodność i kreatywność zgłoszonych potraw z kiszonej kapusty. Po długich i intensywnych obradach ogłoszono następujące wyniki:
I Miejsce: Iwona Olkowska za mistrzowsko przygotowanego królika zapiekanego w kapuście.
II Miejsce: Ewa Kaszuba Śliwińska za oryginalne placki ,,Fuczki” z dipem.
III Miejsce: Gabriela Kowalczyk za tradycyjny i wyśmienity bigos.
Ponadto wyróżnienia otrzymały:
I Wyróżnienie: Maja Szczechura za krokiety z kapustą i grzybami.
II Wyróżnienie: Helena Michalik za klasyczne pierogi z kapustą i grzybami.
III wyróżnienie: Mirosława Grzeszczak za łazanki.
Wydarzenie w Broku udowodniło, że kapusta kiszona to prawdziwa ,,królowa kiszonek”, inspirująca do kulinarnych eksperymentów, a jednocześnie będąca nośnikiem bogatej, polskiej tradycji.
Wszystkich, którzy chcieliby spróbować odtworzyć nagrodzone smaki, zapraszamy do śledzenia profilu Fundacji Akomodacja. Zdjęcia oraz szczegółowe przepisy potraw konkursowych zostaną wkrótce opublikowane na Facebooku Fundacji Akomodacja.
/M.Sz./











